گزارش رئیس سازمان نقشهبرداری کشور از وضعیت فرونشست در کشور به مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور
شفیعی: علاوه بر خشکسالی با تخریب زمین وسرزمین روبرو هستیم/ آیتالله اعرافی: حوزه علمیه حراست از منابع ملی را وظیفه خود میداند.
مهندس مسعود شفیعی در دیدار با آیتالله علیرضا اعرافی، ازحوزههای علمیه خواست که حامی دولت باشند و در فراز دیگری از سخنانس گفت: دغدغه مشترک میان سازمان نقشه برداری کشور به عنوان یک نهاد تخصصی با نهادهای علمی و حوزوی برای آگاهی بخشی به جامعه برای صیانت ازمنابع آبی کشور -به عنوان یک ابرچالش- و فرهنگ استفاده صحیح از طبیعت، موجب حفاظت بیشتر از دشتهای ایران و جلوگیری از روند فرونشست زمین در کشور خواهد شد. با استفاده درست از منابع طبیعی می توانیم حیات و زندگی را در جامعه خود تضمین کنیم تا آیندگان ما در این زمینه دچار مشکل جدی نشوند.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور، رئیس سازمان نقشهبرداری کشور امروز پنجشنبه طی سفری یک روزه به استان قم با جمعی از علما ومراجع عالیقدر تقلید دیدار کرد و ضمن معرفی این سازمان گزارش از وضعیت فرونشست در کشور بویژه استان قم و لزوم جلوگیری از ادامه این روند ارائه نمود.
مهندس مسعود شفیعی پس از دیدار با آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری، امام جمعه و نائب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در محل جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، به مرکز مدیریت حوزههای علمیه سراسر کشور رفت و در آنجا با آیتالله علیرضا اعرافی، امام جمعه قم و مدیر حوزه های علمیه کشور دیدار کرد.
وی طی سخنانی در خصوص فعالیتهای سازمان نقشه برداری کشور با اشاره به اینکه این سازمان یکی از نهادهای تخصصی و زیربنایی کشور است که در سال ۱۳۳۲ زیر نظر سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور با هدف تهیه نقشه برای فعالیت های عمرانی تاسیس شده است، گفت: این سازمان یک سازمان حاکمیتی در تولید دادههای مکان محور و نقشههای آبی، زمینی و هوایی و تدوینگر استانداردهای اطلاعات مکانی است.
رئیس سازمان نقشه برداری کشور که میگفت تهیه نقشه مناسب، پایه هر فعالیت زیربنایی و عمرانی است و سازمان نقشه برداری کشور متولی این امر است، خاطرنشان کرد: با استفاده از تجهیزاتی همچون هواپیما و کشتی تحقیقاتی دراین زمینه به صورت تخصصی فعالیت می کنیم.
شفیعی در ادامه از تولید نقشههای آبی ایران در دو دریای خزر و خلیج فارس یاد کرد که پس از نیم قرن به تایید سازمان بین المللی هیدروگرافی رسیده و جایگزین نقشههای انگلیس و روسیه شده است. در این نقشهها نام خلیج فارس، تثبیت شده است.
معاون سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه پایش تغییرات سطحی پوسته زمین از جمله وظایف سازمان نقشه برداری کشور است، گزارشی از وضعیت فرونشست زمین در دشت های کشور ارائه داد و گفت: علت عمده این وضعیت به دلیل کاهش سطح آب های زیر زمینی در اثر برداشت نامتعارف است و ادامه این روند علاوه بر کاهش شدید منابع آبی، موجب در خطر افتادن مناطق مختلف کشور در اثر فرونشست می شود. تا کنون نگرانیهایی درباره کاهش منابع آب کشور عنوان شده است اما در حال حاضر با تخریب زمین و آسیب سرزمینی روبرو هستیم.
وی با اشاره به اینکه فرونشستها، سازهها و زیرساختها را نیز به مخاطره می اندازد و آنها را در معرض تهدید تخریب قرار می دهد، بیان کرد: این مساله حتی در سطح برخی از شهرهای کشور نیز مشاهده شده است و امروز مناطقی در قم سالانه حدود ۱۸ سانتی متر فرونشست دارد که اگر برای کنترل آن تدبیری اندیشیده نشود، در آینده تشدید نیز خواهد شد.
رکورداری ورامین در فرونشست زمین، مورد تایید نیست
رئیس سازمان نقشه برداری کشور با اشاره به این که فرونشست زمین پدیده ای است که در سایر کشورهای جهان هم رواج دارد، ادامه داد: در این زمینه، مباحث غلو آمیزی همچون رکوردداری دشت ورامین در فرونشست زمین مطرح شده است که نمی توان آن را تایید کرد چرا که کار تحقیقاتی و تطبیقی منسجمی در این رابطه صورت نگرفته است. همچنین برخی مدعی شدهاند که ایران بیشترین میزان فرونشست در جهان را دارد که برایش هیچ مستندی ارائه ندادهاند و قابل تایید نیست چون چنین قیاسی اساسا صورت نگرفته است.
رئیس سازمان نقشه برداری کشور گفت: دغدغه مشترک میان ما به عنوان یک نهاد تخصصی با نهادهای علمی و حوزوی برای آگاهی بخشی به جامعه برای صیانت ازمنابع آبی کشور به عنوان یک ابرچالش و فرهنگ استفاده صحیح از طبیعت، موجب حفاظت بیشتر از دشت های ایران و جلوگیری از روند فرونشست زمین در کشور خواهد شد. با استفاده درست از منابع طبیعی می توانیم حیات و زندگی را در جامعه خود تضمین کنیم تا آیندگان ما در این زمینه دچار مشکل جدی نشوند.
وی افزود: اگر بتوان از مبانی دینی همچون صرفه جویی بهره برد، نگاه فرهنگی به مسائل محیط زیستی و سرزمینی را با تکیه بر آموزههای دینی ارتقا داد و توصیههای علما و مراجع را در این زمینه اخذ نمود، میتوانیم برای کنترل مخاطرات آتی موفقتر ظاهر شویم.
منع سفرهای خارجی مدیران
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در شرایط اقتصادی پیچیده کنونی کشور، صرفه جویی را سرلوحه فعالیت های سازمان قرار داده و سفرهای خارجی مدیران را منع کردیم، همچنین تعرفه محصولات خود را با وجود افزایش هزینه های تولید افزایش ندادیم تا به نوبه خود به حفظ آرامش در کشور کمک کنیم.
رئیس سازمان نقشه برداری کشور از ابزارهای دقیق اندازهگیری این سازمان برای عملیات نقشهبرداری یاد کرد که عمدتا خارجی هستند و علیرغم تحریمهای سبک سرانه ایالت متحده آمریکا هنوز خللی در فعالیتهای نقشه برداری ایران ایجاد نشده و فعالیتهای سازمان کما فی السابق و حتی با کیفیت بیشتر، در حال تداوم است.
شفیعی با تاکید بر اینکه همه دستگاه های اجرایی و زیربنایی کشور از سازمان ثبت اسناد گرفته تا وزارت راه شهرسازی و وزارت کشاورزی مستقیما به خدمات سازمان نقشه برداری نیاز دارند، خاطرنشان کرد: در موضوع کاداستر اراضی کشاورزی، تا کنون از ۸ میلیون هکتارر عکسبرداری هوایی کردهایم و در تلاشیم تا این کار را در سراسر کشور به اتمام برسانیم.
درخواست همراهی و حمایت حوزههای علمیه از دولت
وی با اشاره به اینکه داده های اطلاعات مکانی این سازمان از دهه ۳۰ تاکنون موجود است و در حال حاضر سازمان نقشه برداری با حجم ۲۰۰ ترابایتی اطلاعات ذخیره شده روبروست که پیش بینی می شود در سال آینده به یک پتا بایت برسد، افزود: بخشی از این دادههای مکان محور به کسب و کارهای جدید که از طریق به کار گیری اطلاعات داده های مکانی فعالیت می کنند، کمک میکند. کما اینکه در حال حاضر برخی استارت آپهای مکان محور و شرکتهای نوپای ایرانی را که مدل بومی google map و google earth را تولید میکنند و میتوانند از دادههای سازمان نقشه برداری بهرهمند شوند. سازمان نقشه برداری کشور در نظر دارد ضمن آنکه در خدمت توسعه و آبادانی کشور است، در خدمت زندگی مردم هم باشد و نیازهای روزمره مردم را از طریق خدمات این سازمان مرتفع کند.
شفیعی با ابراز تاسف از اینکه با برخی موازی کاریها در کشور و عدم استفاده صحیح از دادهها روبرو هستیم، تصریح کرد: این عارضه سبب شده که گاهی برنامه ریزی دقیقی در کشور انجام نشود.
معاون سازمان برنامه و بودجه در پایان سخنانش گفت: به عنوان عضو کوچکی در دولت از علمای معزز و مراجع عظام تقلید انتظار دارم که دولت را در شرایط پیچیده و حساس کنونی تنها نگذارند. چرا که در حال حاضر به جز مقام معظم رهبری که رهنمودهایشان حامی دولت است، گروههای سیاسی به دنبال سهم خواهی از دولت هستند. امیدواریم که حوزههای علمیه نیز همچون رهبری، حامی وپشتیبان دولت باشند.
آیتالله اعرافی: حوزه علمیه حراست از منابع ملی را وظیفه خود میداند
آیتالله علیرضا اعرافی امام جمعه قم و مدیر حوزههای علمیه کشور نیز در این دیدار با بیان اینکه در اداره کشور، مسائل زیر ساختی و میان مدت و عمیق باید مورد توجه قرار گیرد و نباید غرق مسائل روزمره شویم، گفت: نقشه برداری از مسائل بنیادی و موثر در برنامه ریزیهای کشور است. توجه به این موضوع هم ضرورت است و هم جای تقدیر دارد.
رییس حوزههای علمیه کشور در واکنش به درخواست رئیس سازمان نقشه برداری کشور برای همراهی حوزهها با دولت، گفت: نهاد حوزه به عنوان یک نهاد علمی، اجتماعی، فرهنگی و فکری هم حق گفت و گو با مسئولین و مطالبه گری از آنان را دارد و هم وظیفه همکاری و همراهی با دولت را بر عهده دارد. به عبارت دیگر حوزه علمیه نهادی است که هم شأن علمی دارد و هم شأن عملی، از این رو این نهاد نسبت به نهادهای حاکمیتی باید ارائه راهکار و همراهی داشته باشد و نسبت به مردم نیز باید پاسخگو و راهنما باشد. در این مسیر، توصیه، همراهی، گفت و گو و البته پاسخگویی در ازای مسئولیتها در حوزه توامان باید باشد. چنین نگاهی در حوزههای علمیه هست و شناخت مسائل اساسی کشور را از وظایف اصلی خود میدانیم و می کوشیم در حد مقدور خود به اعتلای کشور کمک کنیم. همه مسائل کشور تابع مسائل سیاسی زودگذر نیست و حوزههای علمیه در مسائل عمیق متناسب با مسئولیتهایش همراهی دارد.
امام جمعه قم با بیان اینکه مسائل سرزمینی که در آینده کشور موثرند، مسائل مهمی هستند، ادامه داد: پرداختن به این مسائل مانند برخی از موضوعهای سیاسی زودگذر نیست. مسائل مربوط به آب و سرزمین، با آینده کشور و با همه ما ارتباط دارد. مسائلی همچون محیط زیست، حفظ منابع ملی و … با امروز و فردا و فرداهای کشور ارتباط دارد و همه ما به لحاظ اخلاقی، ملی و دینی در قبال آن مسئولیت داریم. انتظار از مردم هم شنیدن این توصیهها و اهتمام به این نگاههای کارشناسی به عنوان ضرورت ملی و شرعی است تا به آنچه برای آینده کشور اهمیت دارد، به درستی پرداخته شود. مردم، دولت و نهاد روحانیت، تکلیف ملی، اخلاقی و شرعی دارند که در زمینه مسائل مهم کشور از جمله بحران آب و عوارض ناشی از آن مسئولانه برخورد کنند.
وی با تاکید براینکه نظر مراجع و بزرگان دینی باید به مسائل محیط زیستی و سرزمینی جلب شود و از دیدگاه کارشناسان در این زمینه بهره مند شوند، خاطرنشان کرد: خوب است که روحانیون در انجام وظایف تبلیغی خود به این مسائل توجه داشته باشند و به مردم آگاهیهای لازم را ارائه دهند؛ چرا که لازم است در این گونه امور که آینده کشور را می سازد، همه قشرهای اجتماعی مشارکت کنند. قطعا مبلغان دینی برای انجام فعالیتهای فرهنگی در زمینه حفظ منابع ملی نقش موثری دارند. البته حرکت در این جهت نیازمند تعامل همه دستگاه های اجرای و فرهنگی کشور و همچنین تدوین نقشهای جامع است.
آیتالله اعرافی که میگفت باید تعامل میان دستگاههای مختلف حاکمیت تقویت شود، افزود: اما متاسفانه گاهی اینگونه نیست و حتی در جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز گاهی شاهد تعامل و همراهی حداکثری همه دستگاهها نیستیم. اما امیدواریم که شاهد تعامل و هم افزایی بیشتر همه سازمانها و دستگاهها باشیم پرا که بدون تعامل و نقشه راه پیوسته نمیتوان از آسیبها جلوگیری کرد.
رییس حوزههای علمیه کشور از رئیس سازمان نقشه برداری کشور تشکر کرد که میکوشد حساسیت دیگر مسئولان کشور را برانگیزد و آنها را به همکاری فراخواند و گفت: این کار شما، شایسته است.
استفاده از شبکه روحانیت برای حساسیتآفرینی درباره مسائل زیست محیطی و سرزمینی
او که میگفت شبکه منسجم روحانیت در سراسر کشور آماده است تا از ذخایر فکری اسلام برای فرهنگ سازی در خصوص لزوم حفاظت از سرمایه های ملی، استفاده و آن را در جامعه ترویج کند، خاطرنشان کرد: از این شبکه میتوان برای توجه بیشتر روحانیون به امور سرزمینی استفاده کرد تا در برنامهها و تبلیغهایشان به فرهنگسازی زیستی بپردازند.
آیتالله اعرافی با بیان اینکه «خودمان را در قبال آینده و مسائل حساس مرتبط با زیست مردم، مسئول میدانیم و به این موارد نگاه اخلاقی و شرعی داریم»، افزود: در شرایط بحرانی و حساسی قرار داریم که عبور از آن نیازمند همکاری و هم افزایی بیشتر است. حراست از منابع طبیعی جزو مسائل زیرساختی و مهم کشور است که باید با همکاری نهادهای علمی و اجرایی به یک گفتمان ملی تبدیل شود. مردم باید این مسائل را بشناسند و نسبت به انجام وظیفه ملی و شرعی خود در این زمینه اهتمام لازم را داشته باشند.
رئیس حوزههای علمیه کشور از دیدارهای پیشینش با برخی وزرا و رئیس سازمان برنامه و بودجه یاد کرد وگفت: به آقایان گفتم که جا دارد همکاری بیشتری با حوزههای علمیه بویژه در زمینه پژوهشهای دینی و قلمروهای علمی داشته باشند. در طراحی جدید دروس حوزه، به مقولههای فقه و اخلاق در مسائل زیستی و … پرداختهایم و به دنبال رشتههای تخصصی بین رشتهای هستیم و به مسائل نو و جدید میپردازیم. حوزههای علمیه آمادگی دارند تا با انجام تحقیق و پژوهش از منظر فرهنگی، اجتماعی و دینی به نهادهای متولی حفاظت از منابع ملی و زیرساختی کشور کمک کنند.
وی بر این اساس از رئیس سازمان نقشه برداری کشور درباره گرایشهای مختلف مهندسی نقشه برداری در مقاطع تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکتری سوالاتی را مطرح کرد.
مذاکره درباره تهیه اطلس حوزههای علمیه
امام جمعه قم در پایان سخنانش خواستار توجه ویژه سازمان نقشه برداری کشور به استان قم شد و مهندس شفیعی در پاسخ، به آخرین عکسبرداری این سازمان از استان قم در سال ۱۳۹۱ اشاره کرد و گفت: امیدوارم به زودی بار دیگر این عکسبرداری تکرار شود و تعداد ایستگاههای سنجش این سازمان در استان قم افزایش یابد.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر آیتالله اعرافی از آمادگی سازمان نقشه برداری کشور برای تهیه اطلس حوزههای علمیه برای مکان مند شدن فعالیتهای حوزه خبر داد.
در پایان این دیدار نقشه برجسته ایران و نقشه فرونشست استان قم توسط مهندس شفیعی، رئیس سازمان نقشه برداری کشور، تقدیم آیت الله اعرافی شد.
گفتنی است آقایان جمور، زینالپور، شهبازی و خانم وزیری معاون فنی، مدیر کل امور اداری و توسعه منابع انسانی، مشاور رئیس وسرپرست حوزه ریاست، روابط عمومی و همکاریهای بینالملل سازمان نقشه برداری نیز مهندس شفیعی را در این دیدار همراهی میکردند. حسن رضوی، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان قم و شاکر معاون آمار و اطلاعات این سازمان نیز رئیس سازمان نقشه برداری کشور را در دیدار با علما و مراجع همراهی میکردند.