مجموعه ای پایه ای از فن آوری ها، سیاست گذاری ها و ترتیبات سازمانی اطلاق می گردد که تضمین کننده مهیا بودن داده های مکانی است.
SDI بستری را جهت یافتن، ارزیابی و استفاده از داده های مکانی برای عموم کاربران و تهیه کنندگان داده های مکانی در تمامی سطوح دولتی، بخش خصوصی، دانشگاه ها و سایر اقشار جامعه ایجاد می کند.
هدف اصلی SDI
هدف اصلی SDI این است که دولت ها و سازمان ها و دستگاه های اجرایی با کمترین هزینه و در کوتاه ترین زمان ممکن به داده های مکانی پایه و پردازش شده و لایه بندی شده و به روز شده دسترسی داشته باشند. هدف این نیست که یک سازمان تمامی لایه های داده های مکانی را خود تهیه و در اختیار داشته باشد.بلکه هدف آن است که هر سازمانی متولی تهیه و به هنگام رسانی لایه های مختلف داده های مکانی خود باشد و لایه های داده های مکانی دیگر که در کار او تأثیرگذار است از سازمان متولی با مکانیزم مشخصی دریافت نماید، زیرا که هر سازمانی برای تهیه یا خرید داده های مکانی مورد نیاز خود توان مالی معینی دارد.
زیر ساخت داده های مکانی، سعی بر ایجاد محیطی دارد که در آن تمام تولید کنندگان داده های مکانی در سایه مشارکت و همکاری با یکدیگر و استفاده بهینه از فن آوری های موجود،لایه های اطلاعاتی مورد نیاز بخش های دولتی و غیر دولتی را تولید کرده و با به اشتراک گذاری آنها امکان دسترسی و استفاده از آنها را برای کاربران(با رعایت کلیه سطوح دسترسی) فراهم می سازد. به عبارت دیگر، هدف زیر ساخت داده مکانی ایجاد محیطی جهت تسهیل و هماهنگ سازی امر تولید، تبادل و به اشتراک گذاری داده های مکانی است، در واقع SDI شامل مجموعه ای از داده های مکانی و استانداردهای لازم برای تولید، نگهداری و استفاده از این داده ها به همراه اطلاعات توصیفی آنها و ایجاد ارتباط بین کاربران و تولیدکنندگان داده های مکانی از طریق مکانیزم ها و قوانین مشخص است.
وضعیت یک کشور فرضی قبل از به وجود آمدن زیر ساخت های داده های مکانی
عوامل تأثیرگذار در ایجاد SDI و GIS های موفق
- قانون
- بودجه
- مدیریت و برنامه ریزی
- فرهنگ سازی
- آموزش
- نیروی متخصص و ماهر
- استاندارد ها قابل قبول
- امکانات سخت افزار و نرم افزاری مناسب
عوامل توسعه SDI
مراحل توسعه و ایجاد SDI برای هر کشوری وابسته به تاریخچه تولید اطلاعات مکانی، سطح و نوع اطلاعات مکانی موجود، متولیان آن و نیازهای توسعهای کشور است. اما به طور کلی، جنبههای مختلفی اعم از اجتماعی، قانونی، سازمانی و فنی در توسعه SDI باید مورد نظر قرار گیرند.
مزایای SDI
مزایای ایجاد و راه اندازی SDI در یک جامعه را می توان مشتمل بر موارد ذیل دانست:
- تسهیل در تبادل، ادغام و بهکارگیری اطلاعات مکانی.
- ایجاد فرصت های شغلی جدید.
- تسهیل در توسعه بازار اطلاعات و صنعت.
- ارائه خدمات نوین و بهینه به کاربران با استفاده از فناوری اطلاعات.
- افزایش امنیت اجتماعی با به کارگیری اطلاعات مکانی در مدیریت بحران.
- ارائه خدمات بهینه به کاربران با بهره گیری از اطلاعات مکانی و بهره گیری بیشتر از بسترهای توانمندسازی.
- افزایش منافع اقتصادی،اجتماعی و زیست محیطی حاصل از سرمایه گذاریهای انجام شده بر روی داده های مکانی موجود توسط سازمانهای مختلف.
کاربردهای SDI
SDI دارای توانایی تسهیل در اجرای فعالیت های مختلف در یک جامعه است . دامنه این فعالیت ها بسیار وسیع بوده و در واقع ،شامل تمامی امور مرتبط با مدیریت ، برنامه ریزی و سازندگی در یک جامعه مانند شهر ، استان یا کشور می شود . در این راستا ،استفاده از SDI ، باعث تسهیل در روند تصمیم گیری در کاربردها و فعالیت های متنوعی شامل موارد زیر می گردد:
- مدیریت شهری و منطقه ای
- مدیریت بحران
- آمایش سرزمین
- مدیریت منابع
- مدیریت زمین و املاک و کاداستر
- مدیریت منابع آب و دریایی
- معادن
- محیط زیست
- دفاع و امنیت
- آمار و برنامه ریزی
- بهداشت و درمان
- برنامه ریزی اجتماعی
- حمل و نقل
- کشاورزی
سلسله مراتب توسعه SDI