طوفان خورشیدی روز چهارشنبه شفق های قطبی زمین را نورانی تر خواهد کرد
اخبار غیر موثقی در مورد به وقوع پیوستن طوفان شدید خورشیدی طی امروز (چهارشنبه ۱۴ مارس) و فردا (پنج شنبه ۱۵ مارس) در فضای اینترنت و شبکه های اجتماعی در حال انتشار است. اما واقعیت چیست؟
طبق اعلام رسمی مراکز تحقیقاتی طوفان خورشیدی خفیفی از کلاس G1 طی امروز و فردا سیاره زمین را تحت تأثیر قرار خواهد داد و تنها باعث شدت گرفتن شفق های قطبی خواهد شد. همچنین در برخی موارد اثری جزیی روی ماهواره های زمین خواهد داشت. این ها مواردی است که مرکز پیش بینی هواشناسی فضا وابسته به اداره ملی اقیانوس شناسی و هواشناسی آمریکا NOAA در کلرادو آن را منتشر کرده است.
طبق پیش بینی دانشمندان این طوفان از جمله طوفان های ضعیف ژئومغناطیسی بوده که از چهارشنبه تا پنج شنبه ادامه دارد.
طوفان خورشیدی پدیده ای است که طی آن ذرات باردار با سرعت بسیار زیاد از سمت خورشید به فضا حرکت می کنند و در مسیر خود با سیارات و ماهواره ها برخورد خواهند داشت. با تخمین های قبلی مشخص شده است که این ذرات به زمین نیز خواهند رسید و تا حدی باعث افزایش شفق های قطبی می شوند.
همانطور که می دانید میدان مغناطیسی زمین ذرات باردار ساطع شده از خورشید را به سمت قطب های مغناطیسی زمین هدایت می کند. در اثر برخورد بادهای خورشیدی و واکنش آن با اتمسفر زمین نورهای رنگی چشم نوازی در آسمان پدیدار می شوند. این پدیده زیبا در مناطق قطبی زمین دیده می شود. شفق های قطبی بر فراز قطب شمال ارورا بوریالیس aurora borealis و شفق های قطبی قطب جنوب ارورا استرالیس aurora australis نام گذاری شده اند.
در زمان طوفان های شدید خورشیدی، بادهای خورشیدی می توانند طوفان های ژئومغناطیسی را فعال کنند. بسته به شدت آن، چنین طوفان هایی می توانند باعث ایجاد تداخل در عملکرد سیستم های رادیویی، شبکه های قدرت و اختلال در ماهواره های مدار زمین شوند. اثر جانبی دیگر تقویت شفق های قطبی زمین است که حتی این پدیده در عرض های جغرافیایی کمتر از حد معمول قابل دیدن است.
منبع: space.com