اخبار ژئوماتیک

روایت یحیی جمور از کنفرانس وزرای آسیایی در مغولستان: لزوم تمرکز بر عوامل فاجعه بنیادی در هم آمیخته از شهرسازی بدون برنامه گرفته تا تغییرات اقلیمی و فقر

آموزش نقشه برداری آپسیس

به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور، سومین نشست شورای حکام مرکز آسیا و اقیانوسیه برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا ((APDIM) اواخر مهرماه سال جاری در تهران برگزار خواهد شد. دومین نشست اعضای این شورا نیز با هدف کاهش آسیب‌های بلایای طبیعی، بهمن ماه سال گذشته در ایران برگزار شده بود. در پایان این اجلاس، بیانیه‎ای درمورد لزوم ایجاد پایگاه‎های تبادل اطلاعات و دانش به شکل الکترونیک و آموزش از راه دور کارشناسان کشورهای عضو اپدیم صادر شد. این بیانیه همچنین بر لزوم حمایت تکنیکی از همه کشورهای منطقه برای ارتقای دانش و آمادگی هر چه بیشتر برای مقابله با حوادث و مخاطرات طبیعی تاکید کرد.

در پی این اجلاس، هشتمین کنفرانس وزیران آسیایی درباره کاهش خطر بلایای طبیعی، تیرماه سال جاری در مغولستان برگزار شد.  بیش از ۳۰۰۰ شرکت کننده شامل نمایندگان رسمی کشورها در سطح منطقه، وزیر یا معاون وزیر از ۵۰ کشور آسیایی و ۱۵۰۰ مرکز بین‌المللی، منطقه‎ای و ملی، طی چهار روز، در شهر ” اولان باتور” کشور مغولستان؛ با هدف کاهش خطرات ناشی از بلایا، در راستای توسعه پایدار و دستیابی به برنامه کاری منطقه آسیا، برای بازه زمانی ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ گرد هم آمده بودند.

در آستانه برگزاری سومین نشست شورای حکام مرکز آسیا و اقیانوسیه برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا (APDIM)) با دکتر یحیی جمور معاون فنی سازمان نقشه برداری کشور که به نمایندگی از این سازمان در کنفرانس مغولستان حضور یافته بود؛ گفت‎وگویی صورت گرفته که مشروح آن را در ادامه می‎خوانید:

حضور شما در کنفرانس مغولستان به نمایندگی از سازمان نقشه برداری کشور بود. به عنوان اولین سوال بفرمایید که به جز شما چه کسانی از ایران در این کنفرانس شرکت داشتند؟

علاوه بر بنده، آقای اسماعیل نجار معاون وزیرکشور و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، آقای محمد شکرچی‎زاده رئیس مرکز تحقیقات راه و شهرسازی، آقای محمد هادی دریایی معاون مرکز روابط عمومی، اطلاع رسانی و امور بین الملل سازمان برنامه و بودجه کشور و نمایندگانی از وزارت امور خارجه و جمعیت هلال احمر در یان کنفرانس شرکت کرده بودند.

در مورد برنامهها و نشستهای تخصصی این کنفرانس توضیحاتی را ارائه فرمایید.

علاوه بر بیانیه رسمی وزرا و نمایندگان کشورها ، نشست های تخصصی زیادی در حاشیه کنفرانس برگزار شد و از کشور ایران هم آقای نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، با ارائه بیانیه‌ای، علاوه بر ذکر اقدامات و برنامه‎های جمهوری اسلامی ایران در زمینه مدیریت و کاهش خطرات و تلفات بلایا ، پیشنهاداتی در مورد ضرورت اشتراک گذاری تجربیات و اطلاعات و بیان ظرفیت‎ها و نیازهای کشور ارائه نمودند.

یکی از مواردی که در بیانیه پایانی این کنفرانس به آن اشاره شده بود، طرح عملیاتی ۲۰۱۸-۲۰۲۰ مبنی بر «برنامه منطقهای آسیا برای پیادهسازی چارچوب کاهش خطر پذیری سوانح» بر اساس طرح جهانی Sedai  بود. در این خصوص بیشتر توضیح می‎دهید.

Sedai””یک طرح جهانی است که برنامه هایی را جهت پیشگیری و کاهش خطرات ناشی از بلایای طبیعی، جهت دستیابی به توسعه –

پایدار در طی سالهای ۲۰۱۵-۲۰۳۰ ارائه می‌دهد.  به عبارت دیگر خط و مشی سند” Sendai”، پیاده سازی برنامه توسعه پایدار در منطقه، در متن سند ۲۰۳۰ است.

طرح عملیاتی ۲۰۱۸-۲۰۲۰ در همین راستا به دنبال اهداف و دستورالعمل‎های تعیین شده در برنامه منطقه‎ای آسیا و تحلیل پیشرفت‎هایی است که از زمان نشر آن صورت گرفته است؛ همچنین مهم ترین نکات برجسته دستاوردهای کشورهای عضو را در برابر نقاط عطف مورد توافق برای این دوره فراهم می کند و دامنه طرح دو ساله را برای دو سالانه بعدی گسترش می دهد.

به برنامه عملیاتی ۲۰۱۸-۲۰۲۰ مبتنی بر ارزیابی پیشرفت در اجرای برنامه منطقه ای آسیا اشاره کردید، جزئیات آن را بیشتری تشریح می‎کنید؟

این برنامه اهداف زیر را دنبال می‎کند:

– همه کشورها روش‎های جمع آوری داده‎ها و پروفایل‎های ریسک را با جمع آوری اطلاعات مربوط به جنسیت، سن و معلولیت شناسایی کنند.

-همه کشورها در راهبردهای ملی و برنامه های کاهش خطر بلایا ، با توجه به تمرکز بیشتر بر اقدامات محلی ، جهت رسیدن به اهداف سند تجدید نظر کنند.

– ۳۰درصد از کشورها چارچوب نظارتی یا سیاستی را برای تقویت ملاحظات ریسک و اقدامات کاهش خطرات در ابتکارات توسعه،  بویژه در بخش زیر بنایی توسعه دهند.

– ۶۰ درصد از کشورها سیستم‎های عامل ملی و محلی چند بخشی و متشکل از چندین شرکت را تشکیل دهند.

– همچنین همه کشورها اهداف منطقه‎ای را طبق برنامه منطقه‎ای آسیا از سال‌های ۲۰۲۲-۲۰۲۸ هر دو سال یک بار  مرور کنند.

دستاورد نهایی این کنفرانس از نظر شما چه بود؟

این کنفرانس به دنبال تقویت و توسعه مدیریت اطلاعات بلایا در کشورهای منطقه آسیا و موسسات ملی و منطقه‎ای فعال در حوزه‎های پیشگیری از بلایا و کاهش خطر، آمادگی ، پاسخ و احیا با تاکید بر پایش بلایا و هشدار به موقع بود.

برای این منظور بنا شد تا کمک رسانی و خدمات فنی ومشاوره ای در خصوص بلایا به کشورهای منطقه آسیا داده شده و زمینه اشتراک گذاری و دسترسی به منابع اطلاعات بلایا و داده‎ا ی کشورهای منطقه فراهم شود.

توجه به ظرفیت سازی، تقویت دانش، تجارب و ابتکار عمل تکمیلی منطقه ای و همچنین توجه به رویکرد کلی کشورهای منطقه آسیا به مدیریت اطلاعات بلایا با توجه به خطرات و آسیب پذیری‎ها در راستای توسعه پایدار از دیگر دستاوردهای این کنفرانس بود. همچنین برنامه کاری کشورهای منطقه آسیا در حوزه کاهش خطر بلایا تصویب شد.

در بندهایی از بیانیه پایانی کنفرانس نیز به این موارد اشاره شد، درست است؟

بیانیه پایانی کنفرانس د ر ۲۸ بند قرائت شد که بندهای مهم آن عبارتست از:

– ابراز نگرانی عمیق در مورد تاثیرات مداوم بلایای طبیعی در منطقه ،که منجر به از دست رفتن زندگی و معیشت انسان، جابجایی مردم و آسیب‎های زیست محیطی، اقتصادی، اجنماعی و مادی شده است.

-درک نیاز به تمرکز بر عوامل فاجعه بنیادی در هم آمیخته ودر حال توسعه از قبیل شهرسازی بدون طرح و برنامه، مهاجرت، رشد جمعیت ، تغییرات اقلیمی و فقر.

– شناخت تحقیقات علمی و فناوری و کاربرد آن از جمله در فضا و فناوری اطلاعات و ارتباطات که نقش مهمی در دستیابی به دستور کار ۲۰۳۰ برای توسعه پایدار دارد.

– تجدید تعهد برای اطمینان از تداوم کار بر اساس نتایج کنفرانس وزرای آسیایی در مورد کاهش خطر پذیری سوانح در( هند ۲۰۱۶) و ادامه پیشرفت دولت ها برای پیاده سازی و همکاری و حمایت از سازمانها و سایر ذینفع ها برای پیاده سازی برنامه های منطقه ای آسیا.

– سرعت بخشدن به اقدامات لازم جهت توسعه و اجرای استراتژی های ملی و محلی در کاهش خطر پذیری سوانح تا سال  ۲۰۲۰

کنفرانس بعدی وزرای آسیایی در چه کشوری و در چه زمانی برگزار خواهد شد؟

در کشور استرالیا و در سال ۲۰۲۰ برگزار خواهد شد.

و سخن پایانی

در پایان از مهندس مسعود شفیعی، رئیس محترم سازمان نقشه برداری کشور و کلیه عزیزانی که در انجام این سفر همکاری داشته اند صمیمانه سپاسگزارم.

منبع: سایت سازمان نقشه برداری

دیدگاهتان را بنویسید