نقشه برداری

مهندسی نقشه‌برداری پرکاربرد ولی نامرئی

حقوق صنفی مهندسین نقشه بردار
آموزش نقشه برداری آپسیس

 مهندسی نقشه‌برداری پرکاربرد ولی نامرئی

در هر پروژه عمرانی که نگاه کنید مهندسی نقشه‌برداری را خواهید دید، در راهسازی، شهرسازی، ساختمان‌سازی، خودروسازی، کشاورزی، باستان‌شناسی، ورزش، صنعت نفت، زلزله، فضا و…

هر جا که نیاز به پیاده‌سازی یک هندسه سه‌بعدی یا دوبعدی، بصورت دقیق باشد ناگزیر به استفاده از مهندسی نقشه‌برداری هستید.

هرجا که بخواهید یک شئ فیزیکی سه‌بعدی یا دوبعدی را با دقت تبدیل به ریاضیات کنید و برروی آن محاسبات انجام دهید به مهندسی نقشه‌برداری نیاز دارید، ولی چرا نامرئی؟!

رشته‌ای به قدمت تاریخ، به قدمت بشر و با کابردی اینچنین وسیع، چرا نامرئی؟!
جواب این سوال را شاید بتوان در ماهیت این رشته یافت!

نقشه‌برداری نیازی به اثبات مهندسی‌اش ندارد، نقشه‌برداری خود نماد مهندسی است، در تمام دنیا برای نشان دادن عملیات مهندسی، از نماد نقشه‌برداران که همان دوربین و سه‌پایه است با یک نفر که کلاه سفید ایمنی برسر دارد استفاده می‌شود هرچند که این مجموعه با کار مهندسی مورد نظر بسیار نامرتبط باشد.
ولی متاسفانه ماهیت این رشته باعث شده نگرش عام به این رشته در حد یک کار فیزیکی-فنی کاهش پیدا کند.
در زیر به چند مورد از مسائلی که باعث این نگرش غلط شده است اشاره می‌کنم:

۱- مهندسی نقشه‌برداری رشته‌ای علمی، عملی است، در این رشته چیزی به نام دفترنشینی وجود ندارد، گستره حضور یک نقشه‌بردار طبیعت است و این موضوع باعث می‌شود تا در نگاه عام نقشه‌بردار یک نیروی کاری دیده شود تا یک نیروی فکری! برخلاف ماهیت هندسی و ریاضی این رشته که در کمتر رشته‌ای دیده می‌شود.

۲- مهندسی نقشه‌برداری، رشته‌ای است وابسته به ابزارآلات اندازه‌گیری دقیق و کار با این ابزارآلات یکی از وظایف نقشه‌بردارها است و نه تنها وظیفه آنها، ولی متاسفانه نگاه سطحی عام فقط بخش کار با ابزار را می‌بیند و نه بخش فکری و تحلیلی را.

۳- شرایط سخت کار در رشته نقشه‌برداری مهندسان این رشته را تا حدی منزوی می‌کند، کار در فضای باز، در سرما و گرمای طاقت فرسا، در شرایطی که نیاز به نیروی بدنی بسیار بالایی است، مهندس این رشته را تا حدودی فردگرا و منزوی می‌کند و روابط اجتماعی-شغلی وی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

۴- ظاهری ساده، باطنی پیچیده
یکی از شاخه‌های مهندسی نقشه‌برداری، علم تئوری خطاهاست، ماهیت نقشه‌برداری با خطاها و نحوه کنترل آنها آمیخته شده، در این رشته خطا محدوده مشخصی دارد و عبور از آن باعث مشکلات جدی خواهد شد، ولی با توجه به نگاه سطحی و عامیانه به این رشته و عدم آگاهی از خطاها و مشکلات مرتبط با آن، در ظاهر یک کار فنی ساده و ابتدایی دیده می‌شود ولی در باطن هزارتوی مهندسی خطاها و منشاء آنها.

یک نقشه‌بردار در دریای هندسه بر قایق کوچک ابزارآلات خود با پاروی ریاضیات در حال تلاش برای رسیدن به ساحل نقشه‌هاست ولی خستگی گذر از طوفان خطاها و امواج دریای هندسه او را از رسیدن به اسکله زندگی وا داشته و او را برای همیشه در این دریای بیکران رها ساخته.

مهدی شهسواریان

حقوق مهندس نقشه بردار = حقوق پیک پیتزایی

‍ از ماست که بر ماست

درخت جوانی نزد درخت پیری رفت و گفت: خبر داری که چیزی آمده که ما را میبرد و از پایمان می اندازد؟
درخت پیر گفت برو ببین از ما هم چیزی همراه او هست؟
درخت جوان رفت و دید سری از آهن و دسته ای از چوب دارد. پس نزد درخت پیر برگشت و گفت سرش آهن و تنه اش چوب است.
درخت پیر آهی کشید و گفت: از ماست که بر ماست ..

«برگرفته از تمثیل و مثل »

دیدگاهتان را بنویسید