رئیس جامعه مهندسان نقشهبردار درگفتوگو با «صما» مطرح کرد: عوامل بستر ساز پدیده زمین خواری/ نقش موثر کاداستر در حفظ اراضی ملی
وی گفت: درصورتیکه مبارزه با زمینخواری به شکل جدی و مؤثر تحت کنترل درنیاید و روزبهروزگسترش یابد و آثار مخرب و غیرقابلکنترلی بر پیکره اقتصادی بخصوص در بخش مسکن بر جایمیگذارد که بهراحتی درمانپذیر نیست.
مؤمنی مقدم در ادامه خاطرنشان کرد: زمینخواری یکی از مفاسد رایجی است که در رابطه با املاکو اراضی بوده و از اجتماع چند جرم دیگر ازجمله تصرف غیرقانونی و غیرمجاز، جعل اسناد و مدارک،تغییر کاربری املاک و اراضی کشاورزی و باغی، قطعهبندی و تفکیک غیرقانونی، نقل و انتقالات،فروش و درنهایت کلاهبرداری در اراضی و املاک به وجود میآیند.
نائب رئیس شورای انتظامی نظاممهندسی ساختمان استان تهران گفت: زمینخواران ثروتی راتصاحب میکنند که هیچگاه آن را تولید نکرده و هیچ نقشی در به وجود آوردن آن نداشتهاند و صرفاً باروشهای نادرست آن را تصاحب میکنند و با حیله و ترفندهای مختلف آن را به فروش میرسانند ودر این راه عدهای را در مقابل دولت یا مالکان واقعی قرار میدهند.
عوامل بسترساز زمینخواری
رئیس جامعه مهندسان نقشهبردار ایران گفت: به دنبال افزایش اقدامات متقلبانه در این زمینه، قوایمجریه و قضاییه و سازمان منابع طبیعی فعالیتهای مناسبی را برای حفظ حقوق بیتالمال آغازکردهاند. در این راستا پلیس آگاهی ناجا با تشکیل معاونت مبارزه با جرائم اقتصادی در مهرماه ۱۳۸۶،مأموریت مبارزه با زمینخواری را در دستور کار خود قرار داده است. وی گفت: در حال حاضر بخشهای متعددی همانند ناجا، اداره منابع طبیعی، سازمان بازرسی کلکشور، حفاظت اطلاعات قوه قضاییه، بازرسی و حراست دستگاههای دولتی به موضوع جرائماقتصادی ازجمله زمینخواری رسیدگی میکنند.
مؤمنی مقدم بابیان اینکه عوامل متعددی وجود دارد که بسترساز زمینخواری بوده است. گفت: مواردی مانند ضعف سیستم یکپارچه و جامع اطلاعات ثبتاسناد و املاک در کشور، قابلتوجه بودنمنافع حاصل از ارتکاب جرم مذکور، ضعف عملکرد دستگاههای نظارتی و عدم سرعت و قاطعیت دربرخورد با متخلفان و مجرمان، تبانی با دستگاههای ذیربط (اداره ثبت و اسناد و املاک، منابعطبیعی، شهرداریها و…) بهواسطه پوششهای قانونی و موافقتنامههای اصولی، تصاحب املاکبلا صاحب، تجاوز به حریم اراضی دولتی، عدم مجازات شدید برای زمینخواران از عوامل مهم زمینخواری است.
موانع و چالش های مبارزه با زمین خواری
وی در خصوص موانع و چالشهای مبارزه با زمینخواری نیز گفت: عواملی مانندعدم تخصصکارشناسان و مبادی ذیربط مبارزه، عدم وجود تعامل لازم بین دستگاههای متولی زمین و مبارزه بازمینخواری، عدم وجود نقشه جامع از زمینهای کشور، عدم وجود بانک اطلاعاتی یکپارچه و مرتبطبا زمین، وجود قوانین متعدد و گاه معارض با یکدیگر و عدم بازدارندگی مجازات تعیینشده فعلی، پیشبرد طرح کاداستر و نهایی کردن آن، عدم نظارت کافی سازمانهای ذیربط بر املاک قبل و بعد ازتصرف، عدم وجود سازمان مشخص و متولی مبارزه با زمینخواری و عدم صدور سند قطعی املاکدولتی مواردی هستند که مبارزه با زمینخواری را مبدل به مسئله پیچیدهای کرده است.
مؤمنی مقدم همچنین بابیان اینکه اجرای طرح کاداستر یکی از مهمترین راههای مقابله با زمینخواری است گفت: یک قطعه کاداستر قطعهای از زمین است که موقعیت حدود آن روی نقشهمشخصشده و اطلاعات حقوقی نظیر آن معین باشد، یا به عبارتی همان سیستم اطلاعات ملکیکه نوع خاصی از سامانههای اطلاعاتی مکانی است که شامل اطلاعات مربوط به مالکیت زمینهااست.
وی در خصوص نقش مهندسان نقشهبرداری در مقابله با زمینخواری نیز خاطرنشان کرد: از گروههایویژه سازندگی، مهندسان نقشهبردار در خط مقدم هستند. هرچند که برحسب عرف، ایننقشهبرداریها، چه با روشهای صد در صد زمینی و چه با استفاده از عکسبرداری هوایی و تبدیلآنها به نقشه و در قالب پلانهای توپوگرافی انجام میگیرد. در این روند بیتردید امر مالکیت قبلی وبعدی زمین و تقسیمات قبلی و بعدی آن، مقولهای بسیار مهم است.
کاداستر حرفی برای گفتن دارد
وی گفت: در کاداستر رقومی اطلاعات مختلف نظیر نقشههای هندسی، طول ابعاد و مساحت ملکو مشخصات ملک و مالکین و سوابق ثبتی در رایانه ضبط و اطلاعات مورد لزوم برای استفادههای گوناگون با یکدیگر تلفیق میشوند. این اطلاعات را لایههای کاداستر میگویند که در یک سیستمبانک اطلاعاتی سرزمین (بانک جامع اطلاعات املاک و کاداستر) ذخیره میشود؛ بنابراین کاداستر،یک سیستم است که در آن نقشه هندسی، موقعیت جهانی، اطلاعات حقوقی و سوابق ثبتی ملکذخیره، بهنگام و مدیریت میگردند
مؤمنی مقدم بابیان اینکه موضعگیری جهانی در قبال مدیریت زمین و داراییهای مربوطهمشخصکننده لزوم بهکارگیری کاداستر است گفت: بهگونهای که مجامع بینالمللی از قبیل سازمانملل و بانک جهانی آن را در فهرست اهم فعالیتها و راهکارهای خود قرار دادهاند. اهمیت این طرح تاجایی است که محوریت مباحث در برنامه مدیریت شهری، در قالب برنامه توسعه سازمان مللارائهشده و مرکز اسکان سازمان ملل و بانک جهانی نیز حول محور کاداستر دور میزند.
وی درنهایت گفت: کاداستر بهعنوان بستری مناسب برای انجام مشارکت درزمینه مدیریت زمین وداراییهای زمین در سطح جهانی است و البته زمینخواران بزرگ مقاومت میکنند تا این طرح مهماجرا نشود.
منبع: samair.ir