مسعود شفیعی روز سه شنبه در آیین گرامیداشت روز دانشجو در سیرجان افزود: «اگر به فلسفه نامگذاری روز شانزدهم آذرماه به عنوان روز دانشجو توجه کنیم، درمییابیم که این روز نماد حُریَّت، آزادیخواهی و حقطلبی دانشجویان، در خفقان عصر استبداد است».
معاون سازمان برنامه و بودجه کشور در ادامه اظهار داشت: «فراموش نکنیم که حرکت اعتراضی دانشجویان در سال ۱۳۳۲ در فاصله کمتر از ۴ ماه بعد از کودتای آمریکایی، انگلیسی ۲۸ مرداد که منجر به سقوط دولت قانونی ایران شد، به وقوع پیوست و این درحالی بود که جو سنگینی پس از این کودتا در سراسر کشور حاکم شده بود؛ و از این نظر، قیام دانشجویان، اتفاقی مهم در آن مقطع زمانی بود که تا سالها الهامبخش دانشجویان بهعنوان قشر پیشرو و آگاه جامعه شد».
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور گفت: «اگر به اسناد تاریخی مراجعه کنیم در مییابیم که شهیدان قندچی، بزرگنیا و شریعترضوی و دیگر دانشجویانی که در حرکت اعتراضی نسبت به حضور معاون رئیسجمهور ایالات متحده در دانشگاه تهران، حضور داشتند، لزوماً مانند هم فکر نمیکردند و چه بسا که سلایق سیاسی متفاوتی داشتند، اما آنجا که پای منافع ملی و دفاع از اعتبار و شرف یک ملت در میان بود، یکپارچه و یکصدا رابطه استکباری ایالات متحده با ایران را نفی و در این راه جان خود را نیز فدا کردند». وی افزود: «اتحاد و انسجام در برابر دشمن خارجی نخستین پیام دانشجویان بیدار در ۱۶ آذرماه سال ۱۳۳۲ بود».
وی با بیان اینکه دانشجویان با این حرکت خود درس بزرگی به ملت ایران، برای همیشه تاریخ دادند، اظهار داشت: «در برابر استکبار جهانی و در راستای حفظ منافع و حیات ملی ایران، تمامی قشرها و دانشجویان متحد و منسجم در برابر دشمنان خارجی میایستند. اما جای تعجب وجود دارد که امروز در شرایطی که در یک جنگ تمام عیار اقتصادی و سیاسی با استکبار جهانی قرار داریم و سردار پر افتخار دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران، پرچمدار حقانیت ملت بزرگ ایران در عرصه بینالمللی است، عدهای در داخل با بهانهجویی و استیضاح درصددند تا در صفوف ملت شکاف ایجاد کنند».
این فعال اسبق دانشجویی تاکید کرد: «بیتردید در برهه فعلی تضعیف دولت و تحت فشار قراردادن عناصر خدوم و امین ملت، همچون دکتر محمد جواد ظریف، در راستای منافع ملی نیست. کسانی که پشت سرداران خود را در عرصه دفاع از منافع ملی خالی میکنند و کسانی چون استیضاحکنندگان ظریف، پیام روز دانشجو را درک نکردهاند».
وی در ادامه گفت: «یک فرد تحصیلکرده و متخصص، با آگاهی و دانشی که بهدست میآورد، نمیتواند نسبت به محیط اطراف خود و تحولات جامعه بیتفاوت باشد، لذا دانشجو که در مرکز تبادلات علمی قرار دارد، به مسائل روز حساس است و این امری بسیار ارزشمند و یک فرصت برای جامعه است. تبلور این توجه و حساسیت را باید در آرمانگرایی، پرسشگری، آزادیخواهی و عدالتطلبی جستجو کرد که از ویژگیهای اصلی جنبش دانشجویی است».
شفیعی تصریح کرد: «روز دانشجو بیش از آنکه صرفا یک روز نمادین برای بزرگداشت یک قشر؛ یعنی قشر دانشجو باشد، گرامیداشت یک فرهنگ ساری و جاری در بین جوانان دیروز و امروز میهنمان است. صفا، صمیمیت، یکدلی، حقطلبی و آرمانخواهی که از دل محیطهای دانشجویی میجوشد، باید در همه شئون جامعه دیده شود. روز دانشجو؛ روز وجدان بیدار جامعه و ابراز انزجار از هرگونه فساد، تباهی، ظلم، استبداد و استکبار است».
این مقام مسؤول با بیان اینکه اگر میخواهیم جامعهای سالم و بهدور از فساد داشته باشیم، باید فرهنگ دانشجویی را در آن اشاعه دهیم، گفت: «پرسشگری جزء لاینفک فرهنگ دانشجویی است، که البته آدابی دارد و همه باید در این زمینه آموزش ببینیم. پرسشگری به معنای جار و جنجال و مشوّش کردن ذهن مردم جامعه نیست. همچنین وقتی از پرسشگری سخن میگوییم، باید بستر نقد و مطالبهگری را هم در جامعه ایجاد کرده باشیم. نباید اینگونه باشد که هزینه نقد در جامعه آنقدر بالا برود که افراد ترجیح دهند، نسبت به مسائل جامعه بیتفاوت باشند».
وی افزود: «نمیتوان برای دانشجو، دایرهای ترسیم کرد و از او خواست که فقط در آن محدوده پرسشگری کند؛ این با روح آزاداندیشی در تعارض است و قطعا ما را به بیراهه خواهد برد. اگر دانشجویی خلاف سلیقه یا برداشت ما از مسائل اجتماعی، سوالی مطرح کند، حق نداریم او را تکفیر کنیم. سرکوب پرسشگری نتیجهای جز ایجاد و تشدید شکاف بین نسلی و دور شدن دانشجویان از نسلهای پیشین نخواهد داشت».
شفیعی یادآور شد: «هیچگاه با کتمان حقایق به نتیجه مطلوب نرسیده و نخواهیم رسید، اجازه نداریم تاریخ تحولات ایران معاصر را بهگونهای متفاوت برای نسل جدید به تصویر بکشیم، چون تصور میکنیم که برخی از افراد و جریاناتی که در آن دوران حضور داشته و سلایقی متفاوت با ما داشتند، باید از تاریخ محو شوند. یک وجدان بیدار را نمیتوان از کشف حقایق منع کرد».
رئیس هیئت امنای آموزشکده فنی نقشهبرداری تصریح کرد: «مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی بنیانگذار این دانشگاه(دانشگاه آزاد اسلامی) و جزء لاینفک تاریخ انقلاب است، کم رنگ کردن نقش هاشمی و امثال او در تاریخ انقلاب، جفایی بزرگ در حق نسل جدید است که حق دارد، از حقایق به طور دقیق و بیکم و کاست اطلاع یابد».
وی در ادامه اظهار داشت: «آثار و افکار هاشمی رفسنجانی را نمیتوان از دانشگاه آزاد اسلامی زدود، چون او معمار این بنای عظیم علمی و فرهنگی بودهاست و در جای جای این دانشگاه نشانههای آرمانهای بلند او برای ساختن تمدن بزرگ ایرانی، اسلامی میتوان دید».
شفیعی آرمانگرایی و نقادی دانشجویان را فقط منحصر به دولتمردان ندانست و گفت: «با آسیبهای مهم فرهنگی و اجتماعی در جامعه امروز ایران مواجهیم که مصرفگرایی، کم توجهی به محیط زیست، تحمل نکردن دیدگاه مخالف و…از جمله این چالشهاست. جنبش دانشجویی باید نسبت به خود جامعه –یعنی از آنجایی که متعلق به آن است- هم مطالبهگر باشد و همچون وجدان بیدار، نقائص و ضعفهای فرهنگی اجتماع را ببیند و با الگوسازی صحیح، در مسیر اصلاح آنها قدم بردارد».
معاون سازمان برنامه و بودجه افزود: «البته مسئولان در سطوح مختلف حاکمیت باید تاب تحمل انتقادات و گفتههای مخالفان را داشته باشند. هیچ تضمینی نیست که آن دانشجوی پرسشگر، همفکر و هم سلیقه ما باشد. اگر طرح سوأل با رعایت ادب، نزاکت و حقیقتاً به قصد آگاهی و دانستن باشد، نمیتوانیم برای پرسیدن، صرفاً دایرهای از موضوعات خاص را ترسیم کنیم و اجازه سؤال درباره برخی مسائل را به دانشجویان ندهیم. این را بدانیم که اگر تحمل انتقاد را نداشته باشیم، به تدریج فاصله افکار و باورهای نسل فعلی با نسل قبل آنقدر زیاد خواهد شد که عملاً دانشجویان را از نسل قبل جدا کرده و به افرادی بیگانه از جامعه و ارزشهای آن تبدیل خواهیم کرد».
وی اظهار داشت: «تلاش برای کانالیزه کردن پرسشهای دانشجویان و یا سرکوب آرمانخواهی و مطالبهگری آنان، قدرت دفاع را از دانشجو میگیرد و آنها را در دفاع از منافع ملی و مقابله با تهدیدات خارجی نیز به بیتفاوتی میکشاند، لذا باید طوری به نسل جوان توجه کرد که در عرصه جهانی مدافع کشور بمانند. همانگونه که تاکنون در تمامی عرصههای نبرد سیاسی، مقاومت و ایستادگی ایران اسلامی حضوری فعال و بسیار مؤثر داشتهاند».
عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه ایران تاکید کرد: «باید ارزش بسیاری برای روز دانشجو قائل شویم، ظرفیتهای خود را بالا ببریم و تاب شنیدن صدای مخالف را داشته باشیم».
گفتنی است در مراسم گرامیداشت روز دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی سیرجان که توسط انجمن اسلامی دانشجویان این دانشگاه برگزار شد، علاوه بر جمع کثیری از دانشجویان و اعضای هیئت علمی دانشگاه، دکتر علی یعقوبیپور؛ رئیس این واحد دانشگاهی، حجت الاسلام سیدمحمود حسینی؛ امام جمعه سیرجان، شهباز حسن پور؛ نماینده مردم سیرجان در مجلس شورای اسلامی، دکتر منصور مکی آبادی معاون استاندار کرمان و فرماندار ویژه سیرجان و جمعی از مسؤولان محلی و فرماندهان نظامی و انتظامی نیز حضور داشتند.