رییس سازمان نقشه برداری کشور به استناد وجهه علمی گسترده ابوریحان بیرونی در سه حوزه نقشهبرداری، نجوم و جغرافیا، از تلاش برای اعطای جایزه ملی سالانه «ابوریحان بیرونی» به فعالان این سه عرصه خبر داد.
به گزارش روابط عمومی سازمان نقشه برداری کشور، مهندس مسعود شفیعی در مراسم سومین یادمان ملی روز ابوریحان بیرونی و تجلیل از مهندسان نقشهبردار که به همت جامعه صنفی مهندسان نقشهبردار ایران برگزار شده بود، ضمن تبریک به فعالان این حوزه گفت: مهندسان نقشه بردار میتوانند بیش از پیش با تخصص؛ تجارب و مهارتهایی که میاندوزند درخدمت توسعه و آبادانی کشور باشند و نقش موثری ایفا کنند.
وی در ادامه سخنان خود درباره انتخاب زادروز ابوریحان بیرونی به عنوان روز نقشهبردار، یادآورشد: انجمن ملی نجوم ایران نیز در نظر داشت این روز را به عنوان روز نجوم ثبت کند. برخی جغرافیدانان نیز در پی آن هستند تا این روز را به عنوان روز بینالمللی جغرافیا ثبت جهانی کنند. در همین حال نقشهبرداران نیز به حق میخواهند زادروز ابوریحان بیرونی به عنوان روز ملی نقشهبردار ثبت شده و مجالی برای تقدیر از اعضای جامعه نقشه بردار کشور باشد.
شفیعی که میگفت در مقام قضاوت در این موضوع نیست که زادروز ابوریحان بیرونی در تقویم رسمی کشور به چه عنوانی ثبت ملی شود، خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم به عنوان یک فعال صنفی نقشه برداری چنین روزی را برجسته کنیم و ابوریحان بیرونی را فرد شاخصی در این زمینه معرفی کنیم، لازم است تا به بررسی آنچه که او ۱۰۰۰ سال پیش انجام داده بپردازیم. اگرچه آن زمان پیوستگی علوم درباره دیگر بزرگان علمی آن زمان نیز وجود داشت و اغلب آنان در زمینههای متنوع و مختلفی به پژوهش میپرداختند، اما اینکه فردی مثل ابوریحان بیرونی سه حوزه «جغرافیای ریاضی»، «زمین سنجی یا همان ژئودزی» و «نقشه برداری» را در کنار هم قرار دهد و به علم نجوم و ستاره شناسی نیز به کفایت اشراف داشته است و با تجمیع این موارد به فعالیتهای مهندسی عصر خود جامه عمل بپوشاند؛ بسیار منحصر به فرد است.
رییس سازمان نقشه برداری کشور با اشاره به اینکه ابوریحان بیرونی تلاش کرد که حوزه نجوم را به حوزه مهندسی پیوند بزند، تاکید کرد:معتقدم رمز تقویت رشته مهندسی نقشه برداری، در «انفکاک» نیست؛ بلکه در «به هم پیوستگی» است. کما اینکه ابوریحان بیرونی نیز چنین کرد. اگر چنین نگاهی داشته باشیم میتوانیم اثر بخشی این رشته را در جامعه بیشتر ترویج کنیم؛ چرا که همه شئون و گستره زندگی بشری را میتواند تحت تاثیر قرار دهد.
شفیعی پیشنهاد کرد که ضمن گرامیداشت زادروز ابوریحان بیرونی و تقدیر از مهندسان نقشه بردار در این روز، دامنه شمول چنین روزی را گستردهتر کرده و مقام شامخ منجمان و جغرافی دانان را نیزدر چنین روزی ارج نهیم. از نگاه وی، مهندسی نقشه برداری در مجموعه علوم ژئوماتیک معنی یافته که گسترهای از رشتهها را کنار هم قرار میدهد؛ لذا خوب است که در این روز مهندسی نقشه برداری را در کنار نجوم و جغرافیا مدنظر قرار دهیم.
معاون سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: از مدتی پیش تصمیم گرفتیم جایزهای را به عنوان جایزه ملی ابوریحان بیرونی تعریف کنیم تا علاوه بر مهندسان نقشه بردار، شامل حال فعالان حوزه جغرافیا و نجوم هم بشود و صرفا به کارهای مطالعاتی و تحقیقاتی محدود نشود وهمه کسانی که کارهای برجستهای در این زمینه داشتهاند بتوانند کاندیدای دریافت این جایزه باشند. جزئیات و شرایط دریافت این جایزه را به زودی اعلام خواهیم کرد و خوشحال خواهیم شد که این کار با مشورتهای دوستان فعال در حوزه نجوم و جغرافیا باشد. انشالله با تعریف این جایزه، سه حوزه نقشه برداری و جغرافیا و نجوم را بیش از پیش به هم نزدیک کنیم تا ابوریحان بیرونی را به عنوان یکی از مفاخر کشور به شکل بهتری به جامعه معرفی کنیم و شعاع بزرگداشت سالروز وی را بزرگتر کنیم.
رییس سازمان نقشه برداری افزود: این سازمان به عنوان سازمان متولی تولید نقشه و اطلاعات مکانی، با تمام امکانات و توان خود در جهت ارتقای حرفه نقشه برداری و تبلور نقشه برداران متخصص تلاش خواهد کرد و امیدواریم بتوانیم ابوریحانهای دیگری را در این عصر متولد کنیم؛ تا سایه حضور این مجموعه و همه متخصصان حرفه نقشه برداری همچون ابوریحان بیرونی تا هزار سال آینده مستدام باشد.
شفیعی در پایان سخنان خود برای جامعه نقشه برداران آرزوی توفیق و کامیابی نمود.
گفتنی است مراسم گرامیداشت روز ابوریحان بیرونی و مهندسین نقشه بردار با حضور مسئولین سازمان نقشه برداری و اعضای جامعه صنفی نقشه برداران ایران برگزار شد. در این مراسم آقایان مهدی مدیری معاون وزیر دفاع و رییس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و احمد خرم رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران نیز حضور داشته و سخنرانی کردند.
منبع: سایت سازمان نقشه برداری