ژئوماتیکمصاحبه آپسیس

مصاحبه آپسیس با فرزانه شفیع | بانوی نقشه بردار

آموزش نقشه برداری آپسیس

مصاحبه آپسیس با فرزانه شفیع | بانوی نقشه بردار

آپسیس: فرزانه شفیع؛ بانوی بی نظیر نقشه برداری کشورمان، کسی که مردانه باید او را ستود و به او دست مریزاد گفت. آپسیس همیشه حامی تو و دختران نقشه بردار کشورمان ایران است.

فرزانه شفیع: رسانه جذاب و قدرتمند آپسیس گامی بسیار بزرگ و ارزشمند در راه اعتلای جایگاه در خور ژئوماتیک در کشور برای متخصصین این رشته برداشته است. صمیمانه از دوستان عزیزم در این مجموعه متشکرم و برای این تیم فعال آرزوی موفقیت می کنم. گروه آپسیس با تشویق و حمایت خانم های نقشه بردار به فعالیت در پروژه ها و همچنین آموزش عملی انجام پروژه ها می تواند گامی مهم در گسترش حضور خانم ها در این عرصه داشته باشد.

آپسیس: خودتان را معرفی کنید؟ میزان تحصیلات دانشگاهی، رشته تحصیلی، سال ورود، رتبه و معدلتان را بفرمایید.

فرزانه شفیع: فرزانه شفیع؛ لیسانس زمین شناسی از دانشگاه شهید باهنرکرمان، ورودی ۸۱ و فارغ التحصیل بهمن ۸۵، و دانشجوی کارشناسی ارشد ترم ۳ سنجش از دور در موسسه غیرانتفاعی خاوران مشهد هستم.

آپسیس: چرا رشته زمین شناسی را برای تحصیل انتخاب کردید؟ آیا با شناخت قبلی بوده و یا بر اساس رتبه دانشگاهی؟ و چطور از رشته زمین شناسی به سنجش از دور علاقه مند شدید؟

فرزانه شفیع: در دوران تحصیل در دبیرستان به رشته های فنی علاقه داشتم، به نقشه برداری، عمران و زمین شناسی علاقه زیادی داشتم. اما با توجه به زمینه تحصیلی و رشته تجربی زمین شناسی رو انتخاب کردم. علاوه بر این که در سال ورود به دانشگاه یعنی در سال ۸۱ رشته نقشه برداری فقط از متقاضیان آقا در رشته نقشه برداری دانشجو می گرفت و درست سال بعد یعنی ۸۲ پذیرش خانم در رشته نقشه برداری انجام شد لذا در این رشته ادامه تحصیل دادم، اما در دوران دانشگاه با گذراندن واحدهای مربوط به نقشه برداری و مهندسی زمین شناسی علاقه به این رشته بسیار بیشتر شد و با توجه به کم بودن متخصص در زمینه نقشه برداری تخصصی معدنی در کشور تصمیم به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در رشته نقشه برداری گرفتم.

آپسیس: دوران تحصیل شما در دانشگاه و مقاطع مختلف چگونه سپری شد؟ زیر نظر چه استادان و مربیانی؟ و اگر دوباره به گذشته باز می گشتید آیا باز هم به رشته نقشه برداری علاقه مند می شدید؟

فرزانه شفیع: در دوره کارشناسی در دانشگاه کرمان افتخار شاگردی در محضر  اساتید بسیار مطرح و توانمندی را داشتم اما یکی از بهترین اساتید اینجانب که سبب علاقه مندی اینجانب به رشته نقشه برداری شدند جناب آقای دکتر شهباز رادفر بودند که استاد درس نقشه برداری و زمین شناسی ساختمانی اینجانب بودند. در مشهد در دوران کاری و بعد از ورود به عرصه کار، جناب آقای مهندس حامد بهروش به عنوان استاد اینجانب با آموزش کامل و جامع عملی و تئوری نقشه برداری و همچنین با مقاومت فراوان در مقابل عدم پذیرش جامعه کاری در سال های ورود اینجانب به کار بزرگترین و اصلی ترین حامی اینجانب در ادامه این راه بودند. اگر دوباره به گذشته برگشتم قطعا این رشته را برای ادامه کار انتخاب می کردم، چرا که برای فعالیت در این زمینه شغلی نه تنها باید به آن علاقه داشت بلکه باید عاشقانه و از صمیم قلب از موانع بسیاری عبور کرد و در بسیاری  از شرایط  کار را به زندگی خصوصی خود ترجیح داد. خوشبختانه دانشگاه غیرانتفاعی خاوران از جمله دانشگاه های موفق در گرایش سنجش از دور در کشور می باشد و فرصت بهره از  محضر اساتید موفق و مجرب همچون جناب آقایان دکتر مباشری ،دکتر ورشوساز و دکتر فریدالحسینی و .. در این زمینه یکی از علل انتخاب این دانشگاه برای ادامه تحصیل اینجانب بوده است.

۲۰۰۸۰۱۳۱۸۰۵

آپسیس: در حال حاضر در چه بخشی از شاخه های نقشه برداری فعال هستید؟ بیشتر در مورد کسب و کار خود توضیح دهید.

فرزانه شفیع: بعد از فارغ التحصیل شدن از دانشگاه در مقطع کارشناسی، نقشه برداری رو به عنوان کار اصلی انتخاب کردم. از سال ۸۶ به عنوان تنها خانم نقشه بردار  اجرایی در خراسان بزرگ مشغول به کار شدم  و در پروژه های متعددی در استان و کل کشور به عنوان نقشه بردار فعالیت داشتم و هم اکنون نیز همچنان در این زمینه مشغول به کار هستم. تعداد زیادی از خانم ها در این رشته فارغ التحصیل می شوند اما تعداد بسیار اندکی در زمینه تخصصی خود وارد کار اجرایی می شوند، با توجه به مشکلات و مصائب کار اجرایی اکثر آنها کار دفتری را به کار اجرایی و زمینی ترجیح می دهند. در حال حاضر با توجه به گرایش کارشناسی ارشد، به فعالیت در رشته سنجش از دور تمایل  بیشتری نسبت به  زمینه های دیگر این رشته دارم.

آپسیس: همانطور که فرمودید تعداد بسیاد کمی از خانم ها وارد کار اجرایی می شوند. علت را در چه می بینید؟

فرزانه شفیع: متاسفانه موارد متعددی در این مسئله نقش دارند، یکی از اصلی ترین علل، سختی ها و مشکلات کار اجرایی است، نیاز به قدرت بدنی بالا در پروژه های زمینی خارج از شهر، به طور مثال نقشه برداری در مناطق صعب العبور مانند پروژه های معدنی، راه، تونل و توپوگرفی های خشن کوهستانی و… خطرات کار اجرایی در محیط های غیر شهری، می باشد .از موارد دیگر  که برای اینجانب جزو سختی های کار در سال های اول کار در این زمینه بود عدم پذیرش و آمادگی جامعه برای پذیرش خانم ها در عرصه کار اجرایی بود گرچه بنده با مقاومت زیاد موفق به شکست این دیدگاه در استان و شهر خود شدم اما متاسفانه هنوز در بسیاری از مناطق کشور این عدم پذیرش از سوی نه تنها عموم جامعه بلکه حتی متخصصین کشور وجود دارد.

آپسیس: به عنوان یک نقشه بردار خانم، که در زمینه اجرایی مشغول هستید چه نگاهی به فعالیتهای شما هست؟ آیا این نگاه بیشتر به شکل تشویق است؟ و آیا کارفرما به یک خانم نقشه بردار اعتماد لازم را دارد؟

فرزانه شفیع: سوال بسیار خوبی کردید، این نگاه در گام اول بستگی به مهارت و دقت  نقشه بردار  و انجام  به موقع پروژه با صحت و تعهد کاری قابل قبول کارفرما دارد. در حال حاضر با گذشت ۹ سال از شروع فعالیت با توجه به سوابق کاری و دقت لازم که اینجانب سعی در تحقق آن در انجام پروژه ها داشته ام خوشبختانه این اعتماد و رضایت حاصل شده است اما باید اضافه کنم که خوشبختانه تعداد عکس العمل های مثبت به فعالیت اینجانب به عنوان یک نقشه بردار خانم بسیار بیشتر از بازخورد های منفی بوده است و همچنین کارفرمایان به دقت کار یک نقشه بردار خانم نسبت به یک نقشه بردار آقا نگاه خوشبینانه تری دارند.

آپسیس: در کنار تحصیل به چه فعالیت‌هایی می‌پردازید؟ و چقدر برای فعالیت‌های غیرعلمی وقت می گذارید؟

فرزانه شفیع: علاوه بر تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و مطالعه مقالات تخصصی،در اوقات فراغت به فعالییت های ورزشی،کوهنوردی و پیاده روی  ،مطالعه کتاب و مجلات انگلیسی جهت تقویت زبان انگلیسی میپردازم.

آپسیس: پیشنهادات شما برای بهبود وضعیت نقشه برداری در داخل کشور چیست؟ برای خانم های نقشه بردار چه حمایت ها و احتیاجاتی نیاز است؟

فرزانه شفیع: یکی از اولین مواردی که  نیازمند ساماندهی و برنامه ریزی دقیق  میباشد بررسی وضعییت پرداخت ها و حق الزحمه خدمات نقشه برداری در پروژه های عمرانی و در سطح جامعه میباشد،ایجاد جایگاه  در خور جامعه نقشه برداری و ژئوماتیک کشور از وظایف اعضای این جامعه تخصصی می باشد، متاسفانه متخصصین نقشه برداری کشور در سراسر کشور از جایگاه اجتماعی و مالی مناسب و شایسته نسبت به برخی از زمینه های شغلی دیگر برخوردار نیستند و علت این امر شاید ارائه خدمات نقشه برداری با استاندارد های قابل قبول اما دستمزد و حق الزحمه های بسیار پایین تر از فهرست بها و بعضا بسیار پایین تر از جایگاه بدون در نظر گرفتن مشقات این شغل  نسبت به مشاغل دیگر باشد. که ایجاد شدن فضای رقابتی در بازار کار عامل ایجاد این شرایط شده، علاوه بر این نیاز به آموزش علوم و روش ها و تکنولوژی های به روز دنیا جهت ارایه خدمات با کیفیت بالا نیز از راه کارهای بهبود  وضعیت خدمات نقشه برداری است که نیازمند توجه بیشتر مسولیین عرصه ژئوماتیک کشور است.تشویق و حمایت و ایجاد فضای کاری امن  از سوی کارفرمایان و مسؤلین زیربط میتواند به خانم های نقشه بردار در ورود به عرصه اجرایی کشور کمک شایانی نماید.

آپسیس: سخت ترین پروژه که داشتید از نظر فضای کاری و سختی کار، کدوم پروژه بوده است؟

فرزانه شفیع: مشکل ترین پروژه که یکی از شیرین ترین پروژه های من هم بوده است نقشه برداری از تونل های معدنی، معدن مس تکنار بردسکن جهت تهیه نقشه های وضع موجود توپوگرافی – معدنی بود که اگر اشتباه نکنم در دی ماه سال ۸۹  انجام شد و همراه با یک کوهنوردی بسیار سنگین و نفس گیر با حمل کامل تجهیزات انجام شد و دو تونل اصلی معدن که بعد از انقلاب متروکه شده بود به طول تقریبی۵۰۰ متر نقشه برداری شد، سختی کار در هنگام عبور از تونل های متروکه که ستون های نگهداری تونل ریزش کرده بود و انتقال ایستگاه های ثابت بسیار مشکل بود. در برخی موارد جهت عبور از مسیر باید طول تونل را به صورت سینه خیز عبور می کردم و امکان ایستادن در اکثر نقاط وجود نداشت، اما با اتمام کار و تحویل نقشه های سه بعدی احساس رضایت بسیار کردم، به طور کلی هر پروژه سختی ها و مشقاتی به همراه دارد به طور مثال در پروژه پیست دوچرخه شاندیز ناچار به جوشکاری نقاط حساس ارتفاعی بودم و یا در پروژه طرح توسعه فرودگاه باید در عمق ۵ متری چاه هایی به  قطر  ۷۰سانتی متری به فعالیت می پرداختم.

آپسیس: نظرتون رو در مورد رسانه آپسیس بفرمایید. و اینکه در مورد فعالیت هایی که آپسیس میتواند انجام دهد تا خانوم های نقشه بردار را حمایت کند بفرمایید.

فرزانه شفیع: رسانه جذاب و قدرتمند آپسیس گامی بسیار بزرگ و ارزشمند در راه اعتلای جایگاه در خور ژئوماتیک و نقشه برداری در کشور برای متخصصین این رشته برداشته است. در گذشته نیاز به  وجود چنین رسانه جامع در زمینه اطلاع رسانی و آموزش زمینه های مختلف این رشته بسیار محسوس بود و امیدوارم همچنان با گام های راسخ به ادامه این راه پر فراز و نشیب ادامه دهد و صمیمانه از دوستان عزیزم در این مجموعه متشکرم و برای این تیم فعال آرزوی موفقیت می کنم. گروه آپسیس با تشویق و حمایت خانم های نقشه بردار به فعالیت در پروژه ها و همچنین آموزش عملی انجام پروژه ها می تواند گامی مهم در گسترش حضور خانم ها در این عرصه داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید